Kosár
Üres kosár
Kosár megtekintése
Termékeink

{{totalCount}} találat
Nincs találat.

Fejsze, Balta

A fejsze és a balta bemutatása

Felépítés

fejsze egy penge és egy nyél kombinációja, melyet általában fából készítenek. A balta hasonlóan fel van építve, de általában kisebb és könnyebb a fejszénél.

A fejszepenge acélból készül, melynek éleinek élességét rendszeresen élezni kell. A nyél hossza általában 60-90 centiméter között mozog, és faanyagból készül, például tölgyből vagy hársból.

Használat

A fejszék és balták elsősorban favágáshoz és faragáshoz használatosak. A fejsze nagyobb méretű fadarabok vágására alkalmas, míg a balta inkább finomabb munkákhoz, például apróbb farönkök aprításához ideális.

  • Fejsze használata: A fejszét általában két kézzel fogjuk, az egyik a nyél végénél, a másik pedig közelebb a pengéhez. A lendülettel történő vágás hatékonyabb eredményt biztosít.
  • Balta használata: A baltát is két kézzel fogjuk, de könnyebb és pontosabb mozdulatokkal dolgozunk vele. Ideális választás apróbb farönkök aprítására.

Kulcs különbségek

Alak és felhasználás

fejsze hosszabb nyéllel rendelkezik, míg a balta rövidebb. A fejsze általában erdészeti munkákhoz használt, míg a balta inkább háztartási célokra.

A fejsze pengéje vékonyabb és hosszabb, míg a balta pengéje vastagabb és rövidebb. A fejsze pontos vágásokhoz alkalmas, míg a balta inkább durvább munkákhoz.

Anyag és súly

fejsze általában könnyebb és kényelmesebben használható hosszabb ideig, míg a balta nehezebb és nagyobb erejű vágásokhoz ajánlott.

A fejsze általában acélból készül, ami tartósabb és élesebb pengét biztosít. A balta viszont gyakran fém keverékéből van, ami ellenállóbb lehet a kopásnak.

Gondozási tippek

Tisztítás

Ne használj erős vegyszereket vagy tisztítószereket a fa fejszéken vagy baltán. Ezek károsíthatják a fát és csökkenthetik a szerszám élettartamát. Inkább nedves ronggyal töröld le, majd szárítsd meg alaposan.

Élezés

Az éles fejsze vagy balta hatékonyabb és biztonságosabb használatot tesz lehetővé. Használj élező követ vagy reszelőt az él megélezésére. Ügyelj arra, hogy egyenletes legyen az élek élessége.

Olajozás

Az időjárásnak kitett fa szerszámokat rendszeresen olajozd be. Ez segít megvédeni a fát a nedvességtől és a korróziótól. Használj faolajat vagy speciális szerszámolajat a felület kezelésére.

Legnépszerűbb termékek

Szűrések törlése

Kiemelt szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}}
Szűrések
Szűrések törlése

Kiemelt szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Nincs találat.

Nincs találat.

Utoljára megtekintett termékek

Régi ár:
({{Rows.length}} db)
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}
Összes elem törlése