Tűzhely
Főzés, sütés, kreativitás – a tűzhely, ami a konyha igazi szíve.
A tűzhely nem csak egy gép. Ez az a hely, ahol a vasárnapi rántott hús elkezd sülni, ahol karácsony előtt a bejgli illata bejárja a lakást. És persze az is előfordul, hogy hétköznap este gyorsan összedobsz rajta egy tojásrántottát, mert nincs kedved nagy főzőshow-t rendezni.
Van, aki ragaszkodik a régi, zománcos gáztűzhelyéhez – „az a húsleves, amit azon főzök, olyan, mint a nagymamánál volt” –, más meg esküszik az indukciós lap gyorsaságára. Én például a Kazinczy utcai albérletben egy pici elektromos főzőlapot nyúztam évekig… hát, nem volt gyors, de legalább tanított türelemre. Most egy kombinált tűzhelyem van: fent indukció, lent légkeveréses sütő. A pizzát imádja, a rétest meg szép egyenletesre pirítja.
Nem csak az számít, hogy milyen energiaforrással működik, hanem az is, mennyire kényelmes takarítani. Egy leszedhető rács vagy sima üvegfelület aranyat ér, amikor kifut a tej (mert ki ne felejtette volna még rajta?). És igen, az is szempont, hogy illik-e a konyha stílusához – egy rozsdamentes acél csoda egészen más hangulatot ad, mint egy klasszikus fehér darab.
Akár a mindennapi főzéseidhez keresel megbízható társat, akár ünnepi lakomákhoz, egy jó tűzhely mindig ott lesz, hogy az alapanyagból valódi étel szülessen. Mert hát… a főzés fele technika, fele szív.