Gáztűzhely
Precíz hőszabályozás, klasszikus ízek – a gáztűzhely, amit a profik és a házi szakácsok is szeretnek.











A gáztűzhely valahogy más. Ahogy a láng finoman körbeöleli az edény alját, és te magad szabályozhatod egy mozdulattal az erőt – ez az, amit sok szakács és háziasszony nem cserélne el semmi másra. Nincs várakozás, nincs lassú melegedés: a gáz azonnal reagál, ha lejjebb vagy feljebb tekered.
Van, aki egy régi, zománcos gáztűzhelyet használ még mindig, és nem is akar újat. „Ebben fő a legjobb húsleves” – mondta egyszer egy ismerősöm, miközben a konyhájában a falon még ott lógott a régi zománctábla a háztartási boltból. Más viszont a modern, rozsdamentes kivitelre esküszik, amin üvegfedeles főzőlap van, hogy könnyebb legyen tisztán tartani.
Én is használtam már mindenfélét: a régi albérletben a konyhában egy kisebb, kicsit ferdén álló gáztűzhely szolgált – néha meg kellett fordítani a tepsit sütés közben, hogy egyenletesen süljön. Most viszont egy nagyobb, multifunkciós modell van, amin a sütőrész is gázos. Van benne valami otthonos, amikor hallod, ahogy a láng halkan ég odabent.
A gáztűzhely nemcsak praktikus, hanem egy darabka hagyomány is. Persze ma már vannak biztonsági funkciók – lángőr, automata gyújtás –, de az élmény ugyanaz maradt: a főzés felett te vagy az úr, és a láng követi a kezed minden mozdulatát.